MVO Jaarverslagen 2019-2022 Heigo  |  De naakte waarheid over onze bedrijfskleding en PBMs


3

Fair


Doelstelling:

Living wage 2025 in productieketen onder eigen beheer*


*Heigo en Varna Confectia, Heigo NL en Varna Bulgarije

Heigo en haar mensen

De mens is onmisbaar bij Heigo, bij onze leveranciers en binnen de keten in haar breedste zin. Bij Heigo en Varna Confectia hebben wij direct contact met de medewerkers en directe invloed op werkomstandigheden en werkgeluk. Verderop in de keten is het een grotere uitdaging om te beïnvloeden, maar dit weerhoudt ons er niet van toch een poging te wagen.


In het hoofdstuk Fair wordt er toelichting gegeven op de verschillende manieren waarop Heigo en Varna Confectia werken aan goed werkgeverschap en hoe wij ons inzetten voor eerlijke werkomstandigheden.

Inzet voor gelijkheid

Door ons lidmaatschap aan de Fair Wear Foundation (FWF) worden wij sinds 2005 jaarlijks gemonitord in de Brand Performance Check en zien zij in onze totale productieketen erop toe dat wij en onze toeleveranciers zich conformeren aan de acht arbeidsnormen gebaseerd op de International Labour Organisation (ILO). Zo voldoet onze eigen fabriek Varna Confectia met onze Made To Match kleding volledig aan de FWF-voorwaarden en daarmee aan de internationale rechten voor de mens. Wij hebben over het jaar 2021 (beoordeling in 2022) het predicaat 'Leader' wederom mogen ontvangen. Een belangrijke arbeidsnorm is onze aandacht voor 'Living Wages'.

“Heigo is een betrokken en open organisatie waar duurzaamheid als een van de kernwaarden van het bedrijf wordt beschouwd. Het bedrijf heeft het afgelopen jaar opnieuw uitstekende resultaten behaald met een score van 81/100 voor de brand performance check. Het is mij een genoegen om Heigo te begeleiden vanuit Fair Wear en hun ontwikkeling te mogen volgen.”


Jason Mandels, Fair Wear Foundation



Wat zijn living wages?

Het loon voor de werknemers, in ons geval in de textielindustrie, moet voldoende zijn om te kunnen voorzien in de basisbehoeften van de werknemer en zijn gezin.


Er wordt een hoge prioriteit gegeven aan Leefbaar loon bij Varna Confectia. De medewerkers op de productielocatie in Bulgarije werken op verschillende afdelingen. Op alle afdelingen wordt voor elke medewerker minimaal het minimumloon betaald. Ook tijdens COVID-19, waar minder productieorders tot minder werk hebben geleid, kregen medewerkers minimaal het minimumloon betaald. Naast een basisloon ontvangen de medewerkers ook aanvullende beloningen in de vorm van aanwezigheidspremies, maaltijdvouchers en een verzekering. Daardoor verdienden de medewerkers (naaiafdeling) in 2022 gemiddeld BGN 815, dit is 15% meer dan de Target Wage van BGN 695. Het gemiddelde loon inclusief de beloningen varieert over de verschillende afdelingen. De benchmark voor een leefbaar loon per verdienende volwassene met twee kinderen bedraagt BGN 1.095.


Vanuit onze verantwoordelijkheid voor sociaal ondernemen heeft Heigo besloten om alleen met producenten en leveranciers samen te werken die zich aangesloten hebben bij de Fair Wear Foundation (FWF) of het Convenant Circulaire Kleding en Textiel (CKT) hebben ondertekend. Daardoor zetten deze bedrijven zich in voor de acht arbeidsstandaarden. Voor onze eigen productielocatie in Bulgarije auditeert de FWF op deze aspecten. Ter plaatste is een eigen Fair Wear team aangesteld met een afvaardiging van medewerkers van verschillende afdelingen. Zij signaleren problemen, bespreken die met elkaar en dragen oplossingen aan.

Ons doel is om het project Living Wages de volgende jaren verder te ontwikkelen en vervolgens dit project in 2025 af te ronden.

Code of Labour Practices

De acht arbeidsnormen van FWF zijn:

  1. Het werk wordt vrijwillig uitgevoerd, er is dus geen dwangarbeid
  2. Veilige en gezonde arbeidsomstandigheden
  3. Geen discriminatie op de werkvloer
  4. Geen kinderarbeid
  5. Werknemers mogen zich verenigen en collectief onderhandelen
  6. Werknemers krijgen een eerlijk loon
  7. Er zijn redelijke werktijden, geen structureel overwerk
  8. Er is een juridisch bindende arbeidsovereenkomst; een eerlijk en wettig contract


Controle door de Fair Wear Foundation

De FWF beschikt over een eigen monitoring- en verificatiemethode om toe te zien op de implementatie van de gedragscode en het verbeteren van de arbeidsomstandigheden. De samenwerking met FWF is gebaseerd op volledige transparantie. Om op het gebied van sociale omstandigheden de benodigde stappen te kunnen zetten, is deze transparantie van groot belang. 


De resultaten uit deze audit gelden als uitgangspunt voor verbeterplannen. Hieruit voortvloeiende acties krijgen hun prioriteit waarbij een planning gemaakt wordt met bijbehorende deadlines. Zo worden ook andere leveranciers in de keten objectief gemonitord. 


Met het uitvoeren van een jaarlijks Due Diligence proces wordt met de identificatie van een negatieve impact een ontwikkeling geïnitieerd naar een mogelijk positieve impact. Met dit jaarlijks terugkerende programma borgt Heigo haar MVO-beleid, bewaakt het haar eigen MVO-doelstellingen en kan het op deze manier corrigerende maatregelen nemen waar nodig.


Iedereen heeft een toegevoerde waarde


In het kader van Social Return On Investment (SROI) bieden wij medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt een baan aan. Hiernaast werkt Heigo ook samen met organisaties/gemeenten die gespecialiseerd zijn in het inzetten van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Ons doel is om in samenwerking met sociale werkbedrijven voor deze mensen werk te creëren en deze medewerkers te laten uitstromen naar een (vast) dienstverband.

10,1% van de medewerkers bij Heigo maakt deel uit van de doelgroep die een afstand tot de arbeidsmarkt heeft

Inclusief werkgeverschap


In 2022 hebben wij Trede 2 bereikt op de Prestatieladder Socialer Ondernemen (PSO) en daar zijn wij trots op! De PSO is het wetenschappelijk onderbouwde meetinstrument én keurmerk van TNO dat de mate van sociaal ondernemen objectief meet en zichtbaar maakt. Uit de onafhankelijke toetsing door een certificerende instelling blijkt dat Heigo op een kwalitatief goede wijze werkgelegenheid biedt aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.


Doel van de PSO is om meer mensen met een kwetsbare arbeidsmarktpositie op een duurzame en kwalitatief goede wijze aan werk te helpen. Dit doen we niet alleen door in onze eigen organisatie werkplekken te faciliteren, maar ook door onze leveranciers en opdrachtnemers te stimuleren om sociaal te ondernemen. Wij kiezen er bewust voor producten of diensten in te kopen bij SW-bedrijven en/of andere PSO-gecertificeerde organisaties. Met deze ketenstimulering willen wij organisaties socialer laten ondernemen en groeien we samen toe naar een inclusievere samenleving.


Niveaus van de PSO-Prestatieladder


Het PSO-keurmerk kent vier prestatieniveaus: de Aspirant-status, Trede 1, Trede 2 en Trede 3. Het idee achter de Trede-benadering is dat organisaties kunnen groeien op de PSO-Prestatieladder door op een duurzame wijze meer werkgelegenheid te bieden aan kwetsbare groepen in onze samenleving.


Duurzame inzetbaarheid

Heigo biedt de mogelijkheid voor werknemers om invulling te geven aan hun rol op basis van activiteiten waar ze goed in zijn en energie van krijgen. Ook kunnen veranderende omstandigheden of ontwikkelingswensen ervoor zorgen dat iemand verschillende rollen vervult binnen de organisatie.


SROI samenwerking met de gemeente Den Haag en Amsterdam

Na het succesvol inzetten van een collega bij de winkel voor de gemeente Den Haag en in het magazijn voor de gemeente Den Haag en Amsterdam, zijn wij nu voorbereidingen aan het treffen voor een nieuw project.

Samen met gemeente Den Haag bekijken wij de optie voor het inzetten van gebruikte kleding voor buurthuizen binnen de gemeenten. Dit zal bijdragen aan het veilig uitvoeren van diverse werkzaamheden. In 2023 zal dit uitgerold gaan worden.

Interview met Ewoud Kuypers


“Na vijf jaar op de binnendienst bij 

Heigo ben ik begonnen in het implementatieteam. Hier heb ik drie 

jaar met plezier gewerkt, maar ik was toch weer op zoek naar meer afwisseling en klantencontact. Dit heb ik gevonden 

in een positie als accountmanager aanbestedingen van Heigo. In het accountmanagementteam zijn er mogelijkheden je te ontwikkelen heb je de de vrijheid om ideeën in te brengen. De overstap verliep erg soepel en met de begeleiding van mijn collega’s kon ik me de functie snel eigen maken. Ik kijk uit naar het uitbouwen van mijn relaties op de huidige en te verwachten projecten.”

Interview met Eric Cobussen


“Ik werk al bijna 30 jaar bij Heigo in verschillende posities, vooral in het magazijn. De laatste jaren begon ik moeilijkheden te krijgen met bepaalde bewegingen en kon ik mijn werk niet meer naar behoren uitvoeren. Samen met het team bij Heigo hebben wij gekeken wat ik nog wel kan en hoe ik toch door kon gaan. Nu werk ik deeltijd in het magazijn en deeltijd als binnendienstmedewerker en leer ik ook nog eens een hoop over het digitaal werken.” 



Informatieveiligheid


In 2022 heeft een intern team hard gewerkt om Heigo te kunnen laten voldoen aan de strenge ISO27001-eisen. 


Deze norm is de bekendste standaard in de wereld met betrekking tot informatieveiligheid en informatiemanagementsystemen. Sterke maatregelen rondom cyberveiligheid en informatiebescherming zijn hier onderdeel van. Beschikbaarheid, verantwoordelijkheid en integriteit vormen de drie belangrijkste pijlers waarop deze norm is gebaseerd en deze zijn dan ook nauwkeurig onderzocht bij Heigo. 


“Met het behalen van deze norm bewijs je dat je organisatie informatie-beveiligings­risico’s op procedureel en technisch vlak onder controle heeft, deze ook juist beheert en jaarlijks door de directie laat evalueren.” 


Jan Jurrius, IT-verantwoordelijke bij Heigo.

Wanneer de orders van de robotsnijmachines afkomen, bundelen we deze per onderdeel en voorzien we ze van een barcode en de juiste ‘naailijn’. Voordat de order de betreffende naailijn ingaat, wordt deze naailijn vooraf geïnstrueerd en voorbereid op de meest risicovolle processen. Dit doen we voor elke lijn in samenwerking met de lijnmanager, technoloog en lijncontroleur. 


Samen met het basismonster en de specificaties bereiden deze drie medewerkers de lijn voor. Met een innovatief productiemanagementsysteem koppelen we de juiste naaister aan het juiste proces, kijkend naar haar specifieke skills. Op die manier levert iedereen de maximale bijdrage om een betaalbaar en duurzaam kledingstuk te realiseren en kan Varna Confectia de naaisters een eerlijk salaris bieden dat boven het minimumloon ligt. 

Maatwerk door ervaren naaisters

Valeria uit Oekraïne

Dit is Valeria. Zij werkt sinds april 2022 voor de productielocatie van Heigo, Varna Confectia, na haar vlucht uit moederland Oekraïne.


Naast Valeria en haar gezin, zijn er nog drie andere collega’s met hun families uit Oekraïne gevlucht en neergestreken in Bulgarije.


Ondertussen hebben we hen voorzien van woningen en draaien ze volledig mee in de productie van de kleding voor onze klanten.


De Varna Confectia locatie staat onder monitoring van de Fair Wear Foundation en heeft de ‘Leader” status’. Wij worden onder andere gecontroleerd op veilige en gezonde werkplekken, eerlijke behandeling en het betalen van een leefbaar loon.


Share by: