MVO Jaarverslagen 2019-2022 Heigo  |  De naakte waarheid over onze bedrijfskleding en PBMs


7

Wat zijn de resultaten van ons beleid?


Als producent van bedrijfskleding draagt Heigo de verantwoordelijkheid voor de impact die de productie van bedrijfskleding met zich mee brengt. Productie van kleding kan negatieve consequenties hebben op zowel milieu als ook sociaal vlak. Heigo heeft directe controle en invloed op deze twee aspecten. Door de risico-analyse en de jaarlijks terugkerende Due Dilligence-cyclus wordt de impact zichtbaar gemaakt. Vervolgens wordt hierop passend beleid ontwikkeld om de strategische doelen te kunnen realiseren.


1. Zekerheid geven aan een sociale arbeidsomgeving in de keten

2. De ecologische footprint in de keten verlagen

3. Het ontwikkelen van circulaire bedrijfskleding


Om het duurzaamheidsbeleid binnen de organisatie te borgen en inhoud te geven heeft Heigo een manager Sustainability aangesteld die eveneens de duurzaamheidsdoelstellingen bewaakt en waar nodig het beleid bijstelt. De manager inkoop is verantwoordelijk voor het vinden van duurzame alternatieve grondstoffen en onderhoudt de contacten met de productielocaties en doekleveranciers.

Zodra er zich een risico of impact voordoet wordt het beleid daarop aangepast.

 
Heigo heeft de afgelopen jaren veel geïnvesteerd in het opbouwen van kennis en ervaring binnen de textielindustrie, de productieketen geïnventariseerd en mogelijke risico’s benoemd. Heigo geeft er duidelijk de voorkeur aan om loyaal te zijn naar haar belangrijkste productiepartner waarmee al jarenlang samengewerkt wordt. Duidelijk met één doel voor ogen; een succesvolle en duurzame onderneming te willen zijn. 

fair  duurzaam circulair

Heigo heeft zich al in een vroeg stadium aangesloten bij onderstaande organisaties en mede daardoor vele onderwerpen gerealiseerd in het kader van haar duurzaamheidsambities: 

1. Fair Wear Foundation

Heigo is sinds 2005 lid van de Fair Wear Foundation. 
De FWF beschikt over een monitoring- en verificatiemethode om toe te zien op de implementatie van de gedragscode en het verbeteren van de arbeidsomstandigheden.
  • Jaarlijkse Brand Performance Check 
  • Inventarisatie van de eigen productieketen.
    Dit is de inventarisatie van Heigo’s eigen productiebedrijf, de subcontractors en de doekleveranciers.
  • Audit van het eigen productiebedrijf door de Fair Wear Foundation in 2019.
  • Volgen van trainingen en workshops bij de Fair Wear Foundation.

2. Convenant Duurzame kleding en textiel

Heigo heeft het Convenant duurzame kleding en textiel in 2017 ondertekend. Hiermee verplicht Heigo zich om na te gaan in hoeverre zij betrokken is bij misstanden op het gebied van mensenrechten, milieu of dierenwelzijn in haar productieketen.

  • Het publiceren van alle productielocaties en subcontractors in de productielocatielijst van het Convenant voor Duurzame kleding en textiel.
  • Opstelling van het IMVO-beleid.
  • Volgen van trainingen en workshops bij het Convenant voor Duurzame kleding en textiel.

3. MVO-Nederland

Heigo is partner van de netwerkorganisatie MVO-Nederland. Samen met andere ondernemers streeft Heigo naar klimaatneutraliteit, de circulaire economie, inclusief ondernemen en eerlijke ketens.

4. ISO-certificatie

ISO-9001
Heigo voldoet aan de internationale norm voor kwaliteitsmanagementsystemen ISO-9001. Dit systeem gaat over het waarborgen en verbeteren van de kwaliteit van de organisatie, haar producten en diensten, om daarmee de klanttevredenheid te borgen. ISO-9001 staat garant voor een degelijke, periodiek gecontroleerde werkwijze en dito kwaliteitsborging.

ISO-14001
Heigo neemt tevens haar verantwoordelijkheid door structureel aandacht te besteden aan het milieu in de bedrijfsvoering. 

Heigo is ISO-14001 gecertificeerd en voldoet daarmee aan een internationaal geaccepteerde norm voor een goed milieumanagementsysteem. Dit systeem is geïntegreerd in het kwaliteitsmanagementsysteem van Heigo (ISO-9001) en richt zich speciaal op het beheersen en verbeteren van onze prestaties op het gebied van milieu. 

5. Stichting MVO-register/Fira

Het MVO-register richt zich met name op het valideren van duurzaamheidsprestaties en op de borging daarvan in bedrijfsprocessen. De aanpak van het MVO-register sluit nauw aan bij de (inter)nationale op het gebied van duurzaamheid zoals ISO 26000 en de Sustainable Development Goals (SDG’s) van de Verenigde Naties.

6. NL Greenlabel

NL Greenlabel helpt haar leden om duurzame ambities meetbaar te maken en te komen tot een aantoonbare gezonde woon-, werk- en leefomgeving waarbij groen en duurzaam centraal staan. Ingenieursbureau Royal Haskoning DHV heeft de effecten van duurzame producten vertaald in een CO2 duurzaamheidslabel. Het door Heigo onder eigen label op de markt gebrachte merk Made-To-Match heeft een duurzaamheidslabel van B+ op een schaal van A t/m G. Door het continue werken aan verduurzaming van onze kledinglijn, wordt de Carbon Footprint steeds kleiner.

7. Samenwerking met CLS-Tex

Heigo is met CLS-Tex International een partnership aangegaan om voor klanten circulaire oplossingen en retourlogistiek aan te bieden voor gebruikte kleding, PBM’s en veiligheidsschoenen. Van deze gebruikte materialen worden nieuwe grondstoffen gemaakt voor het vervaardigen van nieuwe producten. 

Met klanten worden afspraken gemaakt over de gewenste in te zamelen middelen, het fysiek ophalen van deze reststromen, het maken van besparingsrapportages en de keuze voor de recycling naar nieuwe producten.

8. Modint

Heigo is aangesloten bij de Modint, de branche-organisatie van fabrikanten, importeurs, agenten en groothandelaren in kleding, modeaccessoires, tapijt en (interieur)textiel. Dit businessnetwerk bouwt aan een waardevolle toekomst voor deze sector door op een positieve wijze bij te dragen aan de aanpak van relevante en maatschappelijke thema’s.

9. VVGW

Heigo is aangesloten bij de VVGW, de brancheorganisatie van fabrikanten en distributeurs van Persoonlijke Beschermingsmiddelen (PBM’s) en beroepskleding.

De aangesloten leden stimuleren het juiste gebruik van PBM’s en werkkleding om werken zo veilig en gezond mogelijk te maken.

10. Clearmark

Clearmark is een objectief en onafhankelijk adviescentrum voor beschermende kleding. 

Bij PBM’s staan productveiligheid, kwaliteit en zekerheid over de werking altijd voorop. Heigo levert daarom uitsluitend artikelen van A-merken die voldoen aan de meest recente CE-markering en NEN-normen.
Heigo is aangesloten bij Clearmark®, het online register voor rechtmatig CE gemarkeerde PBM’s. De doelstelling van Heigo en Clearmark® is:
  • dat er meer goede en veilige PBM’s op de markt komen
  • afnemers een gerechtvaardigd vertrouwen bieden in het CE merkteken
  • bestrijding van misbruik van het CE merkteken
Heigo garandeert daarom dat alle geleverde veiligheidskleding, veiligheidsschoeisel en persoonlijke beschermingsmiddelen altijd voldoen aan de meest recente wettelijke eisen en geldende normen.

11. NEN

In de textielsector bestaat geen helder beleid rondom circulariteit. Is een product circulair als de reststromen een grondstof zijn voor nieuwe producten? Zijn die producten dan ook van textiel of kunnen dat ook andere niet-textiele producten zijn? Of moet in het circulaire textiel een bepaald percentage gerecycleerde grondstof zitten.

Om op deze en meerdere vragen een antwoord te kunnen geven is in 2019 door de NEN een werkgroep gestart om een juiste definitie te kunnen geven voor circulaire kleding. Heigo heeft zitting genomen in deze werkgroep en werkt samen met andere belanghebbenden aan de ontwikkeling van een Nederlands Technische Afspraak (NTA) voor circulaire kleding. 
De NTA kan vervolgens ingezet worden als voorstel voor internationale normalisatie. 

12. Duurzaamheidsinitiatieven

Heigo heeft een aantal initiatieven ontplooid om daarmee haar ecologische footprint te verlagen;
  • LED-lampen en zonnepanelen
    Heigo gebruikt op haar hoofdkantoor energiezuinige LED-lampen en in combinatie met 500m2 aan zonnepanelen is de vestiging 100% energieneutraal.

  • Verpakkingen
    Alle door Heigo gebruikte verpakkingsmaterialen zijn milieuvriendelijk en gemaakt van gerecycled materiaal. Kartonnen dozen en plastic verpakkingsmateriaal zijn niet groter dan absoluut noodzakelijk en vormen daardoor geen onnodige belasting voor het milieu. Het verpakkingsmateriaal van onze leveranciers hergebruiken wij zoveel als mogelijk. Alle plastic-verpakkingen zijn 100% recyclebaar en de kartonnen dozen bestaan uit 86% gerecycled materiaal, zijn onbedrukt en het gebruik van plastic in het verzendproces wordt zoveel mogelijk beperkt. Voor bepaalde artikelen heeft Heigo een koerierszak ontwikkeld welke tevens geschikt is voor een eventuele retourzending. Een koerierszak heeft ook het voordeel dat er geen overbodig volume verzonden wordt. 

  • Transport en vervoer
    Met onze aanschaf van elektrische en hybridevoertuigen in combinatie met minder transportbewegingen, voldoen wij aan de maximaal haalbare vermindering van de CO2 -uitstoot die op de Europese markt mogelijk is.

    Voor onze logistieke afhandelingen werkt Heigo samen met een vaste transporteur waarbij aangegeven is dat zij gebruik dienen te maken van (vracht)auto’s die voldoen aan de emissiestandaard Euronorm 6.

Pagina 11 van 11
Share by: