5
Circulair
Doelstelling:
Heigo heeft als ambitie om in 2025 haar collectie 90% circulair te hebben
Wij realiseren ons dat wij als producent van bedrijfskleding een effect hebben op mens, milieu en maatschappij. Zowel voor onze eigen organisatie als voor onze totale productieketen dragen wij de verantwoordelijkheid om onze footprint te verkleinen. De jaarlijkse afvalberg van 130 miljoen kilo weggegooide kleding in Nederland moet sneller slinken om in 2050 volledig circulair te zijn. Met onze innovaties in producten en hoogwaardige recycle-technieken, ontwikkelen wij onze bedrijfskleding door om te komen tot een resultaat van 100% hergebruik (Reuse en Recycling).
Wat verstaan wij onder Circulair?
Circulair is wanneer je de waarde van een product of haar bestanddelen na einde levensduur weer gelijkwaardig (of zelf hoogwaardiger) kunt inzetten.
Circulaire producten zoals hierboven beschreven bestaan beperkt, maar veel personen en organisaties hebben de ambitie hier verandering in te brengen. Op het pad naar circulariteit zijn er meerdere momenten waar al ‘winst’ gepakt kan worden om bij te dragen aan bijvoorbeeld het terugbrengen van grondstofgebruik en het verantwoordelijker omgaan met natuurlijke hulpbronnen.
Wij maken gebruik van de vijf R’s in het schematiseren van onze initiatieven.
Hoe hoger de strategie op de R-ladder hoe circulairder de strategie is. Bedrijfskleding die niet meer voor hergebruik inzetbaar is, recyclen we voor 100% naar nieuwe grondstoffen en deze wordt dus niet weggegooid of verbrand.
3 principes
Volgens de
Ellen MacArthur Foundation is de circulaire economie gebaseerd op drie principes, gestuurd door design:
- Afval en vervuiling elimineren
- Producten en materialen circuleren (tegen hun hoogste waarde)
- De natuur regenereren
1. Refuse
- Inzet van hoogwaardige en toekomstbestendige grondstoffen om de levensduur te verlengen en het product geschikt te maken voor reparatie, hergebruik en recycling.
- Klanten hebben de mogelijkheid een draagproef uit te voeren, waarin de dragers de kleding kunnen testen op comfort, pasvorm en gemak.
- Voorafgaand aan het uitleveren van kleding worden er passessies gehouden bij de klant. We merken dat de maatvoering in consumentenkleding niet consequent is en dat dit ook niet betrouwbaar is als referentie voor de maat die gekozen kan worden door de drager. Door het inzetten van passessies en 3D scannen weten we precies welke maat het beste past bij de drager en eventueel wat voor vermakingen er gemaakt moeten worden om het oprollen van mouwen en broekspijpen te voorkomen.
- Nauwkeurig in de gaten houden hoeveel er besteld wordt en hoeveel er geproduceerd moet worden. Dit is vooral noodzakelijk voor voorraden. Sommige klanten willen bijvoorbeeld voorraden voor ongebruikelijke maten, wat dan ook besproken wordt in verhouding tot de productie- en levertijden.
2. Reduce
Door de passessies en het 3D scannen bekijken we welke maat het beste bij de drager past, zodat er bij bijvoorbeeld inname van de mouwen zo min mogelijk verwijderd hoeft te worden. De pijpen van onze broeken worden zo afgewerkt dat de ze gemakkelijk verlengd kunnen worden. Zo voorkomen we extra voorraad. De naden in onze kleding worden versterkt zodat de kleding een langere gebruikstijd en hogere slijtweerstand heeft.
3. Reuse
- Het is ook mogelijk het kledingstuk weer elders in te zetten voor andere toepassingen en/of minder zware omstandigheden. Kleding die nog in een goede staat verkeert, kan in overleg met de klant weer bij de organisatie zelf worden ingezet.
4. Repair
- Kleding van Made to Match kan bij Heigo ter reparatie
aangeboden worden. De kleding is zodanig ontworpen dat bewerking en reparatie optimaal mogelijk zijn. In ons naaiatelier voeren we de reparaties zelf uit, zodat kledingstukken weer langer mee kunnen.
5. Recycle
- Mocht de levensduur van een kledingstuk ten einde zijn, dan willen wij hiervan weer grondstoffen maken voor de productie van nieuwe artikelen met als ultieme doel ook nieuwe kledingstukken. Samen met CLS-Tex en HTEX zijn er verschillende opties om de kleding, schoenen en PBM’s een nieuw leven te geven. Meer hierover verderop in dit hoofdstuk.
Verlengen van levensduur
Heigo kiest ervoor om haar eigen producten in een hoge kwaliteit op de markt te brengen. Immers een langer gebruik van de kleding is een eerste duurzame stap.

Levensduurverlenging is onder andere het borgen en verbeteren van de kwaliteit van de producten. Het fundament van onze kwaliteit ligt in ons kwaliteitsborgingssysteem. Al onze processen zijn ISO-gecertificeerd en we werken volgens de NEN-normen, specifiek NEN-EN-ISO 9001:2015, NEN-EN-ISO 14001:2015 en NEN-EN-ISO 27001:2017 Ook worden externe controles, onder andere door Royal Haskoning en TÜV, uitgevoerd op het gebied van duurzaamheid. Dit vullen wij aan met onze 30 jaar praktijkkennis en -ervaring van bedrijfskleding en retourstromen.
“Bij het ontwerp van de Made to Match kleding houden wij rekening met gangbare slijtagelocaties van kleding om zo de levensduur te verlengen. Denk aan het inzetten van ander slijtvaster materiaal en het gebruik van andere kleuren.”
– Radostina Baleva, Kwaliteitsmanager bij Heigo.
Van Lineair naar Circulair
Om het roer om te gooien in de kledingindustrie, richt Heigo zich geheel op de ontwikkeling van circulaire bedrijfskleding. Echter zal dat stap voor stap gaan. De doelgroepen die bedrijfs- en veiligheidskleding dragen doen dit om zich te beschermen tegen allerlei invloeden van buitenaf zoals koude, hitte, vocht, chemische stoffen e.d. De garens en doeken die hiertegen bestand zijn, hebben vaak een complexe samenstelling van meerdere materialen. Voorbeelden hiervan zijn uiteenlopende polyester/katoen combinaties, elastaan en doeken met een Fluor Water Repellent finishing. Om deze materialen na gebruik te recyclen tot nieuwe grondstoffen is dat ook voor Heigo een grote uitdaging.
Heigo heeft als ambitie om in 2025 haar collectie 90% circulair te hebben. Op dit moment zijn zowel de nieuwe collectie Made To Match EN 20471 reflectiekleding als de bestaande Made to Match collecties al volledig circulair te hergebruiken.
Circulair ontwerp
Heigo's ultieme doel is om van gebruikte kleding weer nieuwe kleding te produceren. Met alleen het terugbrengen van een 100% polyester kledingstuk (monostroom) naar een nieuw geproduceerd polyester garen, zijn we er niet. Heigo wil ook de oplossing bieden voor het hergebruiken van kledingstukken met combinaties van polyester en katoen (blends).
In de bedrijfskleding zijn deze blends met afstand de meest gebruikte doeken. Meer dan 95% van de gebruikte werkkleding, bedoeld voor veiligheid en comfort, is geconfectioneerd van vaak complexe blends.
Heigo heeft als ambitie om in 2025 haar collectie 90% circulair te hebben. Op dit moment is de zowel de nieuwe collectie Made To Match EN 20471 reflectiekleding als de bestaande Made to Match collecties al volledig circulair te hergebruiken.
Closing the loop
In samenwerking met onze partner CLS-Tex, ketenregisseur voor circulaire oplossingen en retourlogistiek, verzorgt Heigo voor haar relaties het ophalen van gebruikte kleding, veiligheidsschoenen en PBM’s om deze te verwerken naar circulaire producten. Na deze verwerking ontvangt de klant naast een vernietigingsverklaring ook een besparingsrapportage van water, CO₂ en kosten ten opzichte van verbranding van deze materialen.
Met onderzoek en nieuwe innovaties worden op dit moment voor onze klanten grote stappen gemaakt.
Lineaire economie
Recycling-economie
Circulaire economie
Onze nieuwe locatie in Bemmel
Samen met CLS-Tex en HTEX heeft Heigo een circulaire verwerkingslocatie geopend in Bemmel. Hier ontvangen wij de kleding die wordt geshredderd en afhankelijk van de staat en samenstelling verwerkt tot Cliff of tot HTEX.

CIRTEX Project
Begin 2022 hebben Heigo, CLS-Tex en HTEX samen met een aantal andere partijen een REACH-EU subsidie ontvangen. Dit maakt het mogelijk om de circulaire, inclusieve en innovatieve textielketen zoals de samenwerkende partijen ze voor ogen heeft verder te testen op concrete haalbaarheid.
Deze partijen zijn: Avri, Werkzaak Rivierenland, Heigo, Planq, i-did, 2Switch, CLS-Tex en HTEX.
Samen maken zij de keten rond:
- inzamelen van textiel;
- sorteren en wederverkoop van nog bruikbaar textiel;
- verwerken van resttextiel tot herbruikbare grondstoffen t.b.v. vervaardiging van items zoals tassen, bedrijfskleding en meubels.

Retourlogistiek
1. Inzamelen
Voor het inzamelen van bedrijfskleding en/of veiligheidsschoenen ten behoeve van recycling bekijken onze accountmanagers samen met de klant de gewenste locatie(s) waar één of meerdere palletdozen geplaatst kunnen worden. Gezamenlijk komen we vervolgens tot een bepaling van het aantal dozen.
De palletdozen krijgen een droge en overdekte vaste plaats binnen het bedrijf van de klant; bijvoorbeeld in het magazijn of andere facilitaire ruimte. Medewerkers deponeren hun textiele bedrijfskleding en/of veiligheidsschoenen in deze palletdozen. De klant ontvangt een checklist waarin aangegeven staat waar de inhoud van de palletdoos aan moet voldoen. Zo dient de kleding bij inlevering schoon en gewassen te zijn en schoenen met de veters aan elkaar verbonden. Kleding en schoenen verontreinigd met chemische stoffen of ander soort afval mogen niet ingeleverd worden.
2. Ophalen
Wanneer de palletdoos vol is, meldt de klant dit telefonisch of
via e-mail bij ons aan. Heigo komt deze dan zo snel mogelijk (binnen 7 werkdagen) ophalen/omruilen.
3. Recyclen
A. Bedrijfskleding
Alleen 100% recyclebare kleding – zoals onder andere de
Earth Line van Made to Match – kan verwerkt worden tot nieuw garen. Overige ingeleverde kleding verwerken wij in ons Cliff-programma. Het gaat hier om textiel waarvan de samenstelling onbekend is of als er sprake is van zogenaamde ‘blends’.
Bij blends gaat het om textiel waarin combinaties van meerdere en/of technische materialen verwerkt zijn. Door het aanbieden van gebruikte bedrijfs- en veiligheidskleding garanderen wij dat ook na recycling er geen kleding met logo’s van organisaties meer in omloop zijn.
Cliff-producten gaan minstens 30 jaar mee en zijn circulair; dat wil zeggen dat er na gebruik weer nieuwe Cliff-producten van gemaakt kunnen worden. Door op deze manier van de ingeleverde bedrijfskleding Cliff-producten te laten maken, draagt de klant zichtbaar bij aan zijn duurzaamheidsambities.
B. Veiligheidsschoenen en PBMs
De veiligheidsschoenen worden beoordeeld voor eventueel hergebruik of ontmanteld voor nieuwe toepassingen. Textiel, rubber en veters worden verwerkt voor verschillende toepassingen binnen Cliff.
De kunststoffen in de persoonlijke beschermingsmiddelen en veiligheidsschoenen worden gerecycled in de specifieke kunststofretourstromen. Andere grondstoffen, zoals ijzer, worden verwerkt door andere partijen.
4. Rapporteren en inzetten
Nadat de materialen door ons zijn verwerkt, ontvangt de klant een vernietigingsverklaring en een recyclerapportage. In deze rapportage informeren wij de klant over het ingenomen gewicht, de behaalde duurzaamheidsresultaten, zoals verlaging energieverbruik in KWh, de besparing van water, de CO2-besparing en de bijdrage aan Social Return. Met deze gegevens kan de klant intern of desgewenst extern verslag doen van zijn duurzaamheidsprestaties. Kiest de klant ervoor om kleding te laten verwerken tot Cliff? Dan dient hij voor het gewicht aan aangeleverd materiaal Cliff-profielen of marktklare producten af te nemen.
HTEX: van kleding naar kleding
Artikelen die niet meer in aanmerking komen voor levensduurverlenging verwerken wij met HTEX tot nieuwe werkkleding. HTEX is een hoogwaardige chemische recyclemethode en maakt van post-consumer materiaal (kleding na gebruik) weer nieuwe kleding. HTEX verwerkt polyester en polyester/katoen-mixen tot grondstoffen voor nieuw polyester en cellulose. Cellulose blijft over uit de verwerking van katoen waarvan weer viscose wordt gemaakt voor het produceren van voeringsmateriaal.
Blik op de toekomst
Op dit moment wordt nog volop gewerkt aan de verfijning van de HTEX-technologie die ook in de toekomst blijvend geoptimaliseerd zal worden, zodat we álle kleding kunnen verwerken tot nieuwe kleding.
Ons doel is om met onze productie te concurreren met de prijzen van nieuwe grondstoffen, terwijl we energie en water besparen en de CO2-uitstoot verminderen. Zo komen we weer een stap dichter bij een afvalvrije, circulaire wereld met optimale recycling van grondstoffen.

Earth Line
De Earth Line werd in 2021 speciaal door Heigo ontwikkeld voor Made to Match (Made in EU) met het oog op recycling van gebruikte kleding naar grondstoffen voor het maken van polyestergarens en viscose waarmee we opnieuw veilige bedrijfskleding produceren. Dit is mogelijk dankzij de innovatieve HTEX-technologie.
Bij de ontwikkeling van Earth Line hebben wij in samenwerking (co-creatie) bekeken hoe het draagcomfort kon worden vergroot. De combinatie van polyester en katoen zorgt ervoor dat de stof lekker aanvoelt en je goed warm houdt zonder dat je snel gaat transpireren. De stof draagt comfortabel en vormt zich naar de huid. De polyester maakt de stof stevig en de kleding gaat zo een stuk langer mee. Bij Earth Line hebben wij gebruik gemaakt van gesealde in plaats van gestikte reflectiebanden. Hierdoor voelen deze delen niet alleen soepeler aan, maar het garandeert bovendien een makkelijkere verwerking in het recycleproces.

Cliff: van kleding naar nieuwe grondstoffen
Cliff is een circulair constructiemateriaal dat wordt gemaakt van oude bedrijfs- en veiligheidskleding in combinatie met versnipperd zacht plastic afval. De Cliff-producten kunnen gebruikt worden als constructie- en bouwmateriaal ter vervanging van bijvoorbeeld hout, staal of beton.
Naast diverse mogelijkheden voor outdoor meubilair, kan Cliff worden gebruikt voor de constructie van (loop)bruggen, gevelbekleding, schuttingen, terrassen en beschoeiingen om zeekusten, rivieren, meren en kanalen te beschermen.
Upcycling
Samengesteld uit secundaire grondstoffen, zoals afval van werkkleding en afval van gerecyclede kunststoffen.
Niet-absorberend
Bestand tegen vocht, water, lage temperaturen. Hoge chemische weerstand tegen oliën, vetten, zuren en zouten.
Duurzaam
Veertig procent sterker dan vergelijkbare kunststoffen
en een duurzaam alternatief
voor hout.
Closed loop
Cliff gaat minstens 30 jaar mee. Na gebruik recyclen we het Cliff-product tot nieuw granulaat en producten van hetzelfde kwaliteitsniveau.
Gevelbekleding voor klant Brabant Water

Gemeente Breda X Wolfslaar

Abri met een groen dak

Hybride lantaarnpaal


kg CO2-besparing
€ social cost
% afval
keer sterker dan vergelijkbaar plastic
3,57
1,75
1,75
40
MILIEU KOSTEN INDICATOR (MKI)
Begin 2022 is Cliff door RoyalHaskoning DHV, KIWA en TNO getest om een compleet beeld te krijgen van de eigenschappen van Cliff als constructiemateriaal en de impact van Cliff op het milieu. De impact van Cliff op het milieu wordt uitgedrukt in euro’s op basis van een levenscyclusanalyse (LCA). Dit bedrag heet de Milieu Kosten Indicator (MKI) en staat voor de maatschappelijke kosten die nodig zijn om de milieueffecten weer ongedaan te maken. Hoe lager de score, hoe lager de kosten voor de maatschappij om de schadelijke milieu-impact ongedaan te maken.
MKI van Cliff = €0,071*
*Categorie 1: A1-3
De MKI berekening van Royal Haskoning DHV is ISO 14040/44 (LCA en LCI studies) en ISO 21930 (Environmental Product Declaration of construction products (EDP)) gecertificeerd.

Robin Gorte | Uitvoerder Heijmans Infra
“Cliff is minder schadegevoelig én later opnieuw inzetbaar”
De nieuwe woonwijk ‘Maanwijk’ in Leusden is een nieuwbouwproject van bouwbedrijf Heijmans Infra. Duurzaamheid en circulariteit zijn belangrijke begrippen in dit project waar de inzet van Cliff-boompalen aan bijdragen.
René Meinders | Manager Facilitaire Zaken:
“Verantwoord ondernemen betaalt zich altijd terug”
Een groot sociaal bedrijf als MidZuid juicht het toe om producten opnieuw in te zetten voor praktische doeleinden en dus lunchen de medewerkers tegenwoordig aan een Cliff-picknicktafel.

Peter de Leeuw
| Procescoördinator GWWV:
“Iedereen hier is positief over alle voordelen van Cliff”
De Gemeente Breda heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan en plaatste Cliff-tafels en -banken in een van haar projecten.

Christina Ottersberg | Adviseur Toekomstbestendige Assets:
“Cliff past goed bij het innovatieve karakter van de stad”
Het motto van de gemeente Amsterdam is ‘leren door te doen’ en men koos in dat kader voor de vernieuwende Cliff-oeverbeschoeiingen.

Passport for Textile (P4T)
Samen met onze partner CLS-Tex International ontwikkelden wij een innovatief Passport for Textile P4T®. Met een QR-code aangebracht op de kleding weet u precies waar het product gemaakt is, wie het gemaakt heeft en waarvan het is vervaardigd. Deze informatie zorgt er dus ook voor dat u weet welke materialen zijn gebruikt, waardoor het mogelijk is om de kleding eenvoudig te sorteren op grondstof en de producten te recyclen met de juiste technologie. Het volledige recyclingproces wordt in de keten met P4T® transparant bewaakt en gemonitord. Zo kunt u zelf controleren of wat u hebt gekocht, ook echt duurzaam is.
Heigo levert tevens de certificaten waarin wordt gegarandeerd dat de Cliff-producten zijn gemaakt van gerecycled materiaal. Als u de kleding niet meer gebruikt, wordt deze geretourneerd naar Heigo. Vervolgens zullen we de kleding recyclen tot grondstoffen voor nieuw textiel of tot grondstof voor het maken van Cliff-producten. Nadat wij de kleding van de klant ontvangen hebben, ontvangt de klant van ons de milieubesparing- en vernietigingsverklaring.
