MVO Jaarverslagen 2019-2022 Heigo  |  De naakte waarheid over onze bedrijfskleding en PBMs


2

Heigo en duurzaamheid | Doelstellingen


Sociale arbeidsomgeving

Vanuit onze verantwoordelijkheid voor sociaal ondernemen heeft Heigo besloten om alleen met producenten en leveranciers samen te werken die zich aangesloten hebben bij de Fair Wear Foundation (FWF) of het Convenant Circulaire Kleding en Textiel (CKT) hebben ondertekend. Deze bedrijven dienen zich te conformeren aan de Code of Labour Practice (CoLP) van de FWF of de thema’s verwijzend naar de International Labour Organisation (ILO)-standaard.

Daarmee zetten deze bedrijven zich in tegen discriminatie op de werkvloer, vrije keuze van arbeid, vrijheid van deelname aan vakbonden, geen kinderarbeid, een leefbaar loon, geen overmatig overwerk, veilige en gezonde arbeidsomstandigheden vastgelegd in een wettelijk bepaalde arbeidsovereenkomst.

Voor onze eigen productielocatie in Bulgarije auditeert de FWF op deze aspecten. Ter plaatste is een eigen Fair Wear-team aangesteld met een afvaardiging van medewerkers van verschillende afdelingen. Zij signaleren problemen, bespreken dit met elkaar en dragen oplossingen aan. In samenwerking met de FWF is in 2019 een aftrap gegeven voor een Living Wage project voor onze eigen productielocatie. Ons doel is om Living Wages in 2020 nadrukkelijker op de kaart te zetten, deze de volgende jaren verder te ontwikkelen en vervolgens dit project in 2025 af te ronden. 

Ecologische footprint

Met de productie van kleding gaat veel vervuiling van het milieu gepaard. De textiel producerende industrie is de op één na grootste vervuiler van de wereld. De katoenindustrie gebruikt naast veel water ook veel chemische producten als kunstmest en pesticiden. 

Ook bij het verven en finishen van doek worden veel chemische stoffen gebruikt. Voor de keuze van de textiele garens en doeken is door Heigo gekozen voor producenten die het Ökotex-STEP-certificaat kunnen aanleveren en die werken volgens de REACH-regelgeving. 

Juiste keuze van grondstoffen
Een schoner milieu start met de juiste keuze van grondstoffen. Heigo kiest er voor om zoveel mogelijk garens en doeken te gebruiken vanuit gerecyclede grondstoffen. 

Daarnaast wordt gedragen kleding weer verwerkt tot grondstoffen voor productie van nieuwe producten. Zo heeft Heigo in 2019 door de verwerking van 60.000 kg gebruikte kleding in nieuwe grondstoffen, meer dan 147.000 kg/CO2 bespaard. Voor 2021 wil Heigo deze besparing verdubbelen. Onze doelstelling is om samen met onze doekenleveranciers in 2025 70% duurzame recyclede materialen te verwerken.

Ondertussen is onze ambitie om van gebruikte Polyester/katoen-artikelen, nieuwe grondstoffen te maken voor de productie van duurzame producten. 

Circulaire bedrijfskleding

Heigo’s ultieme doel is om van gebruikte kleding weer nieuwe kleding te produceren. Met alleen het terugbrengen van een 100% polyester kledingstuk (monostroom) naar een nieuw geproduceerd polyester garen, zijn we er niet. Heigo wil ook de oplossing bieden voor het hergebruiken van kledingstukken met combinaties van polyester en katoen (blends). 

In de bedrijfskleding zijn deze blends met afstand de meest gebruikte doeken. Meer dan 95% van de gebruikte werkkleding, bedoeld voor veiligheid en comfort, is geconfectioneerd van vaak complexe blends.

Closing the loop
In samenwerking met onze partner CLS-Tex, ketenregisseur voor circulaire oplossingen en retourlogistiek, verzorgt Heigo voor haar relaties het ophalen van gebruikte kleding, veiligheidsschoenen en PBM’s om deze te verwerken naar circulaire producten. Na deze verwerking ontvangt de klant naast een vernietigingsverklaring ook een besparingsrapportage van water, CO2 en kosten ten opzichte van verbranding van deze materialen.

Onder het motto ‘Closing the Loop’ wil Heigo het meest duurzame en circulaire bedrijf zijn in onze branche.
Pagina 4 van 11
Share by: